Bij de houtskeletbouw wordt gebruik gemaakt van geprefabriceerde (off-site fabricage) buiten- en binnenstebuitenwanden, vloerbalken en dakspanten om de bovenbouw te vormen, die een volledig constructief frame is dat de verticale en horizontale belastingen op de funderingen overbrengt. De houtskeletstructuur kan vervolgens worden bekleed met baksteen, hout, vezelcementplaten, gepleisterd of betegeld, wat als decoratie voor de woning en als bescherming tegen het weer zal dienen. De buitenbekleding wordt ter plaatse aangebracht. Het bouwproces wordt weergegeven in de onderstaande afbeeldingen die respectievelijk…
Wat is Houtskelet
De meeste houtskeletbouw in het Verenigd Koninkrijk maakt gebruik van geprefabriceerde panelen die worden geproduceerd door gespecialiseerde bedrijven zoals Vision Development. De productie van deze houtskeletpanelen in de fabriek zorgt ervoor dat ze nauwkeurig en met precieze toleranties worden vervaardigd in een gecontroleerde fabrieksomgeving in plaats van buiten te worden gebouwd op een bouwplaats die overgeleverd is aan de weersinvloeden.
De houtskeletpanelen worden snel op de bouwplaats geplaatst en met een dakconstructie van spanten (afhankelijk van het ontwerp) kan in slechts enkele dagen een weerbestendig gebouw worden gecreëerd. Zo kunnen de werkzaamheden in beschutte omstandigheden binnen het gebouw worden voortgezet, terwijl de buitenbekleding en de dakafwerking worden aangebracht. Dit bespaart niet alleen tijd, maar maakt het ook mogelijk om snel na de voltooiing van de constructie de decoratie uit te voeren zonder risico op scheuren en aantasting van de afwerking.
De houtskeletbouw is niet alleen bedoeld voor huizen, maar wordt ook op grote schaal gebruikt voor scholen, hotels, kantoren, flatgebouwen en sportfaciliteiten. Houtskeletbouw kan worden gebruikt voor gebouwen met een hoogte tot acht verdiepingen. Met de toename van de mengeling van hout en metaal (metalen liggers en draagbalken) zijn grotere overspanningen mogelijk met kabel-/buisvloeren voor de eerste vaste diensten.
HOUTSKELETPANELEN
Houtframe wandpanelen bestaan uit zachthouten verticale noppen en horizontale rails met een op hout gebaseerde paneelmantel en een gipskartonbekleding. De verticale noppen dragen belastingen door de constructie naar de fundering. De ommanteling zorgt voor weerstand tegen de wind. In de ruimte tussen de noppen van de buitenmuren zijn meestal thermische isolatiematerialen verwerkt. Voor meer informatie zie Isolatiematerialen.
Afhankelijk van het ontwerp van de muur kunnen ook beschermende membraanmaterialen nodig zijn. Bij de meeste buitenmuren beschermt een ademende folie aan de buitenzijde van de panelen de panelen tijdens de bouw. Dit ademluchtfolie zorgt ook voor extra bescherming tegen eventuele door de wind veroorzaakte regen die in de afgewerkte buitenbekleding kan binnendringen. Een dampremmende laag is meestal nodig aan de binnenzijde van de isolatie, achter de gipsplaatbekleding, om te voorkomen dat er waterdamp in het wandpaneel terechtkomt. Lees hier meer informatie over deze materialen.
De wandpanelen zijn meestal ontworpen om kanalen voor diensten op te nemen. Houtskeletpanelen kunnen zowel als gesloten als open paneelsysteem worden geproduceerd en geleverd. De handige servicevacuüm is in beide systemen aanwezig. Het open paneelsysteem wordt off-site gefabriceerd, zodat na de montage op de bouwplaats de eerste vasthechtingsdiensten hun werk kunnen voltooien en het wandpaneel vervolgens kan worden doorgelat en bepleisterd. Bij het gesloten paneel is het servicevacuüm al in het paneel verwerkt, evenals bij Fermacellboard, dat de behoefte aan gipskartonplaten vervangt. Dit systeem is populair vanwege de sterk gereduceerde arbeidskosten ter plaatse en de tijdbesparende voordelen.
ECOLOGISCH VERANTWOORD
Hout wordt erkend als het enige hernieuwbare bouwmateriaal en het in houtskeletbouw gebruikte zachthout is afkomstig uit ecologisch duurzame Britse en Europese bossen. Houtskeletbouw geeft ontwerpers een grote mate van flexibiliteit in zowel de indeling als het uiterlijk. Er is een hoge mate van thermische isolatie in de constructie verwerkt, waardoor de verwarmingskosten worden gereduceerd en energie wordt bespaard. Lees meer over de duurzaamheid van hout – https://www.timber-frame-suppliers.co.uk/2014/timber-frame-houses-sustainability/